Tanıtım:
Açık kaynak kodlu en tanınmış masaüstü çalışma yazılımı olan OpenOffice programı ile türünün en çok kullanılan ve ücretli örneği Microsoft Office’e ihtiyacınız kalmadan gerekli tüm işlerinizi halledebilirsiniz.
Üreticiden:
OpenOffice.org, herkes için ücretsiz olan bir ofis paketidir.
Bu yazılım aşağıdaki modülleri içerir:
• Writer (Metin ve HTML düzenleyici)
• Calc (Excel tarzında bir uygulama)
• Draw (Vektörel çizim modülü)
• Impress (Sunum programı)
• Math (Formül düzenleyici)
Fonksiyonellik ve özellikleriyle OpenOffice.org, MS-Office gibi iyi bilinen ücretli ofis paketleri ile uyumludur.
OpenOffice.org yardımıyla birçok MS Office dökümanını (Word, Excel, Powerpoint) açabilir, değiştirebilir, MS Office veya OpenOffice.org formatında kayıt edebilirsiniz. Temel farklılık, OpenOffice.org bu dökümanlardaki makroları çalıştırmaz. Fakat bu dökümanları tekrar Ms Office altında açmak isteyebileceğinizi göz önünde bulundurularak makroları saklar.
MS-Office dosya formatları hakkında yeterli bilgi olmadığı için (Microsoft formatları yayınlanmıyor) nadiren de olsa açılmayan dökümanlar olabilir.
OpenOffice.org 2.1 - kelime işlemci, hesap tablosu, sunum yazılımı, veritabanı ve daha fazlası...
OpenOffice.org 2.1, açık kaynak kodlu, gelişmiş, dünya çapında yüzbinlerce kurum ve milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir ofis yazılımıdır. Kullanıcı arayüzü, diğer ofis yazılımlarına oldukça benzer. Özellikle Microsoft Office kullanıcıları, birkaç dakika içinde OpenOffice.org'u kullanmaya başlayabilir, arayüzüne çok kısa bir zaman içinde alışabilir. Buna rağmen, OpenOffice.org tamamen ücretsizdir ve serbestçe dağıtılabilir.
Writer (Metin ve HTML düzenleyici)
OpenOffice.org Writer, modern bir kelime işlemci yazılımından beklediğiniz tüm özelliklere sahiptir. İster hatırlamak istediğiniz olayları yazmak için kullanın, isterseniz içinde resim, şema, dizin olan bir kitap yazın, Writer sayesinde tüm bu işlemlerin kolayca, hızlı bir şekilde tamamlandığını göreceksiniz.
OpenOffice.org Writer sihirbazlarıyla mektup, faks ve ajandaları dakikalar içinde tasarlarken, bir yandan da birlikte gelen şablonlar ile kendi dökümanlarınızı tasarlayabilirsiniz. Sayfa ve yazı stillerinin alışık olduğunuz gibi kolayca tasarlanması sayesinde sadece işinize konsantre olabilir, üretkenliğinizi artırabilirsiniz.
İşte Writer'ı özgün yapan bazı özellikler:
• Writer, Microsoft Word uyumludur. Size gönderilen Word belgelerini açabilir, Writer ile tekrar aynı biçimde kaydedebilirsiniz. Writer, sıfırdan hazırladığınız belgeleri Word biçiminde kaydedebilir.
• Yazım sırasında Türkçe imla denetimi yaptırabilir, otomatik düzeltme sayesinde hataları en aza indirebilirsiniz.
• Hazırladığınız belgeleri tek tıklama ile PDF ya da HTML'e çevirebilirsiniz.
• Otomatik Tamamlama (AutoComplete) özelliği sayesinde, yazılması gereken uzun kelimelere gereksiz zaman harcamazsınız.
• Karmaşık belgelere çalışırken İçindekiler (Table of Contents) ve İndis (Index) bölümlerini çıkartarak istediğiniz bilgiye daha hızlı erişim sağlayabilirsiniz.
• Hazırladığınız belgeleri e-posta yardımıyla tek tıklama ile gönderebilirsiniz.
OpenOffice.org'un yeni döküman biçimi OpenDocument'tir. Bu standart, XML tabanlı ve açık döküman biçimi sayesinde sadece Writer'a bağımlı kalmaz, herhangi bir OpenDocument uyumlu yazılım sayesinde verilere erişim yapılabilir.
Türkiye'de Writer kullanan onbinlerce işletmede olduğu gibi, siz de bu açık yazılımı deneyin. OpenOffice.org sayesinde lisans ücreti ödemeden, serbestçe, özgürce bilişim teknolojilerinden faydalanmanın tadını çıkartın.
Calc (Excel tarzında bir uygulama)
Calc, her zaman elinizin altında olabilecek bir hesap tablosudur. Eğer yeni başlıyorsanız, OpenOffice.org Calc'ın kolay kullanım ortamını ve sıcak arayüzünü çok seveceksiniz. Profesyonel bir veri işleyenseniz, Calc yardımıyla gelişmiş fonksiyonlara ulaşabilecek, verileri kolayca düzenleyebileceksiniz.
Calc'ın gelişmiş DataPilot teknolojisi, veritabanlarından ham veriyi alır, özetler ve anlamlı bilgiler haline getirebilir.
Doğal dil formülleri, kelimeler kullanarak kolayca formül hazırlamanıza imkan verir (örn. ciro - kar gibi).
Akıllı Toplama Düğmesi, içeriğe uygun olarak toplama fonksiyonu ya da alt toplam fonksiyonunu otomatik olarak yerleştirebilir.
Sihirbazlar, gelişmiş hesap tablosu fonksiyonları arasından kolayca seçim yapmanıza olanak sağlar. Senaryo yöneticisi (Scenario Manager), özellikle istatistik alanında çalışanlara yönelik olarak "what if..." analizi yapabilir.
OpenOffice.org Calc ile hazırladığınız hesap tablolarını,
• XML uyumlu OpenDocument biçiminde kaydedebilir,
• Microsoft Excel biçiminde kaydederek elinde Microsoft Excel olan arkadaşlarınıza gönderebilir,
• Sadece sonuçları görmek için PDF biçiminde kaydedebilirsiniz.
Draw (Vektörel çizim modülü)
Draw, küçük karalamalardan büyük grafikler ve şemalara kadar tüm çizim ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiniz bir çizim programıdır.
Tüm grafik stillerinizi tek tık ile yönetebilmek için Biçemler ve Biçimlendirme'yi kullanabilirsiniz. Nesneleri düzenleyebilir, iki veya üç boyutlu olarak döndürebilirsiniz. 3B (3D) kontrolcüsü sizin için küreler, küpler, halkalar, vb. nesneleri oluşturacaktır.
Draw ile nesneleri yönetebilirsiniz. Onları gruplayıp, gruptan ayırıp, tekrar gruplayabilir ve gruplanmış hallerini dahi düzenleyebilirsiniz. Karmaşık gösterim (sophisticated rendering) özelliği sizin seçeceğiniz dokular, ışık efektleri, transparanlıklar ve perspektif özellikleri fotoğraf kalitesinde resimler yaratmanızı sağlayacaktır.
Akıllı birleştiriciler (smart connectors) sayesinde akış şemaları, organizasyon şemaları ve ağ şemaları hazırlamak çok kolaylaşıyor. Birleştiriciler tarafından kullanılacak kendi 'yapıştırıcı noktalarınızı' (glue points) tanımlayabilirsiniz. Boyut satırları (dimension lines) doğrusal boyutları çizim sırasında otomatik olarak hesaplar ve gösterir.
Küçük resimler (clipart) için resim Galeri'sini (Gallery) kullanabilir ve yeni resimler oluşturarak Galeri'ye ekleyebilirsiniz. Grafiklerinizi ofis belgeleri için yeni uluslararası standart olarak kabul edilen OpenDocument biçiminde kaydedebilirsiniz. Bu XML tabanlı biçim yalnızca OpenOffice.org'a bağımlı kalmanızı değil, bu biçimi destekleyen tüm yazılımlar ile çalışabilmenizi sağlar.
Tüm yaygın kullanılan grafik biçimlerinden (BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, WMF, vb.) herhangi birinden grafikleri aktarabilirsiniz. Draw'un Flash (.swf) dosyaları üretebilmesi yeteneğini kullanabilirsiniz!
Base (Veritabanı istemi modülü)
OpenOffice.org'un yeni 2. sürümü ile birlikte gelen Base, OpenOffice.org içindeki bilgilerin büyük bir hız, verim ve şeffaflıkla veritabanına aktarılmasına izin verir. Base yardımıyla tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenleyebilirsiniz. Bu işlemleri ister kendi veritabanınızla, ister OpenOffice.org Base ile birlikte gelen HSQL veritabanı motoruyla yapmak mümkündür.
OpenOffice.org Base, başlangıç, orta ve ileri seviye veritabanı kullanıcıları için sunduğu sihirbaz, tasarım görünümü ve SQL görünümü gibi seçeneklerle oldukça esnek bir yapı sunmaktadır.
OpenOffice.org Base ile artık veritabanı yönetimi çok kolaylaştı. Gelin, OpenOffice.org Base ile neler yapabileceğimizi görelim.
Verilerinizi yönetin
OpenOffice.org Base yardımıyla,
• Verilerinizi depolayabileceğiniz yeni tablolar yaratabilir ve bunları düzenleyebilirsiniz,
• Veri erişimini hızlandırmak için tablo indisini düzenleyebilirsiniz,
• Tabloya yeni kayıt ekleyebilir, mevcut kayıtları düzenleyebilir ya da silebilirsiniz,
• Verilerinizi göz alıcı raporlar halinde sunmak için Rapor Sihirbazından faydalanabilirsiniz,
• Hızlı veritabanı uygulamaları oluşturmak için Form Sihirbazını kullanabilirsiniz.
Verilerinizi kullanın
OpenOffice.org Base yardımıyla, verilerinizi sadece görüntülemekle kalmaz, aynı zamanda üzerinde işlemler de yapabilirsiniz,
• Basit (tek sütunlu) ya da karmaşık (çok sütunlu) sıralama yapabilirsiniz,
• Basit (tek tıklama) ya da karmaşık (mantıksal sorgulama) yardımıyla verilerin alt kümelerini görüntüleyebilirsiniz,
• Güçlü sorgulama yöntemleri ile verileri özet ya da çoklu tablo görünümü şeklinde sunabilirsiniz, • Rapor Sihirbazı yardımıyla raporları pek çok farklı biçimlerde üretebilirsiniz.
OpenOffice.org Base veritabanı, HSQL veritabanı yöneticisinin tam sürümünü içerir.
Bu veritabanı, verileri ve XML dosyaları tutmak için kullanılır. Aynı zamanda basit veritabanı işlemleri için dBASE dosyalarına erişebilir.
Daha gelişmiş talepler için, OpenOffice.org Base programı Adabas D, ADO, Microsoft Access, MySQL gibi veritabanlarını destekler ve bu veritabanlarıyla bağlantı kurabilir. İsterseniz, endüstri standardı ODBC ve JDBC sürücüleri üzerinden de bağlantı yapılabilir. Base, ayrıca, LDAP uyumlu adres defterleriyle çalışabilir ve Microsoft Outlook, Microsoft Windows ve Mozilla gibi temel yapıları destekler.
Impress (Sunum programı)
OpenOffice.org Impress, etkin çokluortam sunumları hazırlamak için çok kullanışlı bir yazılımdır. Sunumları tasarlarken 2 boyutlu ve 3 boyutlu resimlerden, simgelerden, özel efektlerden, canlandırmalardan ve çizim nesnelerinden faydalanabilirsiniz.
Sunumlarınızı hazırlarken, sunum yapacağınız kesimin ihtiyaçlarına göre çok farklı görünüm seçeneklerinden faydalanmak da mümkündür: Çizim, Taslak, Slayt, Notlar vb ..
OpenOffice.org Impress, sunumunuzu kolayca tasarlamak için çizim ve diyagram araçları içerir. Bu sayede birkaç dakika içinde kolayca önceden kurguladığınız çizimleri ekrana aktarabilirsiniz.
Impress yardımıyla sunumlarınızı Microsoft Powerpoint biçiminde kaydedebilir, bu dosyalarınızı Powerpoint bulunan makinelere taşıyıp sunumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz, yeni XML tabanlı OpenDocument açık standardını seçerek hep özgür kalırsınız.
OpenOffice.org Impress yardımıyla tek tıklama ile oluşturduğunuz slaytları Flash biçimine getirip Internetten yayınlamak da mümkündür. Bu özellik OpenOffice.org ile birlikte gelir ve herhangi bir üçüncü parti yazılım satın almayı gerektirmez.
Math (Formül düzenleyici)
Math, matematiksel denklemlerle çalışanlar için tasarlanmış bir yazılımdır. İster Writer belgeleri içinde kullanılabilen formüller üretebilir, isterseniz ürettiğiniz formülleri diğer OpenOffice.org yazılımlarıyla birlikte (Calc, Impress vb) kullanabilirsiniz.
Bir formülü Math yardımıyla birkaç şekilde girebilirsiniz.
• Denklem düzenleyici içinde formülü tanımlayarak
• Denklem editörü üzerine sağ tıklayıp içerik menüsünden karşılık gelen sembolü seçerek
• Seçim araç çubuğundan (Selection toolbox) uygun bir sembolü seçerek
Not: Microsoft’un bazı konularda neredeyse tekel olması biz son kullanıcılar için son derece kötü bir şey. Çeşit azlığı rekabeti ortadan kaldırırken seçim şansımızı da azaltıyor. Bu konuda çok cesur bir adımla ortaya konan OpenOffice.org projesi bence çok takdir edilmesi gereken bir proje. Dünya üzerinde korsana bu kadar ilgi gösterilene kadar ücretsiz olarak dağıtılan bu yazılıma yönelsek, belki beğenimizi kendimizce bağışlarla göstersek ortaya yakın zamanda Microsoft’un Office yazılımından çok daha iyi bir sonuç neden çıkmasın? Lafın kısası, yasal olmayan korsan kopya kullanana kadar bu tür ücretsiz yazılımlara yönelin, pişman olmayacaksınız!
Not 1: Windows 98 ve ME'de kullanabilmek için Unicode DLL dosyasının indirilmesi gereklidir.
innDir'mek için tıklayın
Not 2: Eğer bilgisayarınızda Java kurulu ise bu sürümü innDir'iniz. Aksi halde burayı tıklayarak programın Java'lı sürümünü innDir'ebilirsiniz.
Program Download
Alıntıdır...
Açık kaynak kodlu en tanınmış masaüstü çalışma yazılımı olan OpenOffice programı ile türünün en çok kullanılan ve ücretli örneği Microsoft Office’e ihtiyacınız kalmadan gerekli tüm işlerinizi halledebilirsiniz.
Üreticiden:
OpenOffice.org, herkes için ücretsiz olan bir ofis paketidir.
Bu yazılım aşağıdaki modülleri içerir:
• Writer (Metin ve HTML düzenleyici)
• Calc (Excel tarzında bir uygulama)
• Draw (Vektörel çizim modülü)
• Impress (Sunum programı)
• Math (Formül düzenleyici)
Fonksiyonellik ve özellikleriyle OpenOffice.org, MS-Office gibi iyi bilinen ücretli ofis paketleri ile uyumludur.
OpenOffice.org yardımıyla birçok MS Office dökümanını (Word, Excel, Powerpoint) açabilir, değiştirebilir, MS Office veya OpenOffice.org formatında kayıt edebilirsiniz. Temel farklılık, OpenOffice.org bu dökümanlardaki makroları çalıştırmaz. Fakat bu dökümanları tekrar Ms Office altında açmak isteyebileceğinizi göz önünde bulundurularak makroları saklar.
MS-Office dosya formatları hakkında yeterli bilgi olmadığı için (Microsoft formatları yayınlanmıyor) nadiren de olsa açılmayan dökümanlar olabilir.
OpenOffice.org 2.1 - kelime işlemci, hesap tablosu, sunum yazılımı, veritabanı ve daha fazlası...
OpenOffice.org 2.1, açık kaynak kodlu, gelişmiş, dünya çapında yüzbinlerce kurum ve milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir ofis yazılımıdır. Kullanıcı arayüzü, diğer ofis yazılımlarına oldukça benzer. Özellikle Microsoft Office kullanıcıları, birkaç dakika içinde OpenOffice.org'u kullanmaya başlayabilir, arayüzüne çok kısa bir zaman içinde alışabilir. Buna rağmen, OpenOffice.org tamamen ücretsizdir ve serbestçe dağıtılabilir.
Writer (Metin ve HTML düzenleyici)
OpenOffice.org Writer, modern bir kelime işlemci yazılımından beklediğiniz tüm özelliklere sahiptir. İster hatırlamak istediğiniz olayları yazmak için kullanın, isterseniz içinde resim, şema, dizin olan bir kitap yazın, Writer sayesinde tüm bu işlemlerin kolayca, hızlı bir şekilde tamamlandığını göreceksiniz.
OpenOffice.org Writer sihirbazlarıyla mektup, faks ve ajandaları dakikalar içinde tasarlarken, bir yandan da birlikte gelen şablonlar ile kendi dökümanlarınızı tasarlayabilirsiniz. Sayfa ve yazı stillerinin alışık olduğunuz gibi kolayca tasarlanması sayesinde sadece işinize konsantre olabilir, üretkenliğinizi artırabilirsiniz.
İşte Writer'ı özgün yapan bazı özellikler:
• Writer, Microsoft Word uyumludur. Size gönderilen Word belgelerini açabilir, Writer ile tekrar aynı biçimde kaydedebilirsiniz. Writer, sıfırdan hazırladığınız belgeleri Word biçiminde kaydedebilir.
• Yazım sırasında Türkçe imla denetimi yaptırabilir, otomatik düzeltme sayesinde hataları en aza indirebilirsiniz.
• Hazırladığınız belgeleri tek tıklama ile PDF ya da HTML'e çevirebilirsiniz.
• Otomatik Tamamlama (AutoComplete) özelliği sayesinde, yazılması gereken uzun kelimelere gereksiz zaman harcamazsınız.
• Karmaşık belgelere çalışırken İçindekiler (Table of Contents) ve İndis (Index) bölümlerini çıkartarak istediğiniz bilgiye daha hızlı erişim sağlayabilirsiniz.
• Hazırladığınız belgeleri e-posta yardımıyla tek tıklama ile gönderebilirsiniz.
OpenOffice.org'un yeni döküman biçimi OpenDocument'tir. Bu standart, XML tabanlı ve açık döküman biçimi sayesinde sadece Writer'a bağımlı kalmaz, herhangi bir OpenDocument uyumlu yazılım sayesinde verilere erişim yapılabilir.
Türkiye'de Writer kullanan onbinlerce işletmede olduğu gibi, siz de bu açık yazılımı deneyin. OpenOffice.org sayesinde lisans ücreti ödemeden, serbestçe, özgürce bilişim teknolojilerinden faydalanmanın tadını çıkartın.
Calc (Excel tarzında bir uygulama)
Calc, her zaman elinizin altında olabilecek bir hesap tablosudur. Eğer yeni başlıyorsanız, OpenOffice.org Calc'ın kolay kullanım ortamını ve sıcak arayüzünü çok seveceksiniz. Profesyonel bir veri işleyenseniz, Calc yardımıyla gelişmiş fonksiyonlara ulaşabilecek, verileri kolayca düzenleyebileceksiniz.
Calc'ın gelişmiş DataPilot teknolojisi, veritabanlarından ham veriyi alır, özetler ve anlamlı bilgiler haline getirebilir.
Doğal dil formülleri, kelimeler kullanarak kolayca formül hazırlamanıza imkan verir (örn. ciro - kar gibi).
Akıllı Toplama Düğmesi, içeriğe uygun olarak toplama fonksiyonu ya da alt toplam fonksiyonunu otomatik olarak yerleştirebilir.
Sihirbazlar, gelişmiş hesap tablosu fonksiyonları arasından kolayca seçim yapmanıza olanak sağlar. Senaryo yöneticisi (Scenario Manager), özellikle istatistik alanında çalışanlara yönelik olarak "what if..." analizi yapabilir.
OpenOffice.org Calc ile hazırladığınız hesap tablolarını,
• XML uyumlu OpenDocument biçiminde kaydedebilir,
• Microsoft Excel biçiminde kaydederek elinde Microsoft Excel olan arkadaşlarınıza gönderebilir,
• Sadece sonuçları görmek için PDF biçiminde kaydedebilirsiniz.
Draw (Vektörel çizim modülü)
Draw, küçük karalamalardan büyük grafikler ve şemalara kadar tüm çizim ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiniz bir çizim programıdır.
Tüm grafik stillerinizi tek tık ile yönetebilmek için Biçemler ve Biçimlendirme'yi kullanabilirsiniz. Nesneleri düzenleyebilir, iki veya üç boyutlu olarak döndürebilirsiniz. 3B (3D) kontrolcüsü sizin için küreler, küpler, halkalar, vb. nesneleri oluşturacaktır.
Draw ile nesneleri yönetebilirsiniz. Onları gruplayıp, gruptan ayırıp, tekrar gruplayabilir ve gruplanmış hallerini dahi düzenleyebilirsiniz. Karmaşık gösterim (sophisticated rendering) özelliği sizin seçeceğiniz dokular, ışık efektleri, transparanlıklar ve perspektif özellikleri fotoğraf kalitesinde resimler yaratmanızı sağlayacaktır.
Akıllı birleştiriciler (smart connectors) sayesinde akış şemaları, organizasyon şemaları ve ağ şemaları hazırlamak çok kolaylaşıyor. Birleştiriciler tarafından kullanılacak kendi 'yapıştırıcı noktalarınızı' (glue points) tanımlayabilirsiniz. Boyut satırları (dimension lines) doğrusal boyutları çizim sırasında otomatik olarak hesaplar ve gösterir.
Küçük resimler (clipart) için resim Galeri'sini (Gallery) kullanabilir ve yeni resimler oluşturarak Galeri'ye ekleyebilirsiniz. Grafiklerinizi ofis belgeleri için yeni uluslararası standart olarak kabul edilen OpenDocument biçiminde kaydedebilirsiniz. Bu XML tabanlı biçim yalnızca OpenOffice.org'a bağımlı kalmanızı değil, bu biçimi destekleyen tüm yazılımlar ile çalışabilmenizi sağlar.
Tüm yaygın kullanılan grafik biçimlerinden (BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, WMF, vb.) herhangi birinden grafikleri aktarabilirsiniz. Draw'un Flash (.swf) dosyaları üretebilmesi yeteneğini kullanabilirsiniz!
Base (Veritabanı istemi modülü)
OpenOffice.org'un yeni 2. sürümü ile birlikte gelen Base, OpenOffice.org içindeki bilgilerin büyük bir hız, verim ve şeffaflıkla veritabanına aktarılmasına izin verir. Base yardımıyla tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenleyebilirsiniz. Bu işlemleri ister kendi veritabanınızla, ister OpenOffice.org Base ile birlikte gelen HSQL veritabanı motoruyla yapmak mümkündür.
OpenOffice.org Base, başlangıç, orta ve ileri seviye veritabanı kullanıcıları için sunduğu sihirbaz, tasarım görünümü ve SQL görünümü gibi seçeneklerle oldukça esnek bir yapı sunmaktadır.
OpenOffice.org Base ile artık veritabanı yönetimi çok kolaylaştı. Gelin, OpenOffice.org Base ile neler yapabileceğimizi görelim.
Verilerinizi yönetin
OpenOffice.org Base yardımıyla,
• Verilerinizi depolayabileceğiniz yeni tablolar yaratabilir ve bunları düzenleyebilirsiniz,
• Veri erişimini hızlandırmak için tablo indisini düzenleyebilirsiniz,
• Tabloya yeni kayıt ekleyebilir, mevcut kayıtları düzenleyebilir ya da silebilirsiniz,
• Verilerinizi göz alıcı raporlar halinde sunmak için Rapor Sihirbazından faydalanabilirsiniz,
• Hızlı veritabanı uygulamaları oluşturmak için Form Sihirbazını kullanabilirsiniz.
Verilerinizi kullanın
OpenOffice.org Base yardımıyla, verilerinizi sadece görüntülemekle kalmaz, aynı zamanda üzerinde işlemler de yapabilirsiniz,
• Basit (tek sütunlu) ya da karmaşık (çok sütunlu) sıralama yapabilirsiniz,
• Basit (tek tıklama) ya da karmaşık (mantıksal sorgulama) yardımıyla verilerin alt kümelerini görüntüleyebilirsiniz,
• Güçlü sorgulama yöntemleri ile verileri özet ya da çoklu tablo görünümü şeklinde sunabilirsiniz, • Rapor Sihirbazı yardımıyla raporları pek çok farklı biçimlerde üretebilirsiniz.
OpenOffice.org Base veritabanı, HSQL veritabanı yöneticisinin tam sürümünü içerir.
Bu veritabanı, verileri ve XML dosyaları tutmak için kullanılır. Aynı zamanda basit veritabanı işlemleri için dBASE dosyalarına erişebilir.
Daha gelişmiş talepler için, OpenOffice.org Base programı Adabas D, ADO, Microsoft Access, MySQL gibi veritabanlarını destekler ve bu veritabanlarıyla bağlantı kurabilir. İsterseniz, endüstri standardı ODBC ve JDBC sürücüleri üzerinden de bağlantı yapılabilir. Base, ayrıca, LDAP uyumlu adres defterleriyle çalışabilir ve Microsoft Outlook, Microsoft Windows ve Mozilla gibi temel yapıları destekler.
Impress (Sunum programı)
OpenOffice.org Impress, etkin çokluortam sunumları hazırlamak için çok kullanışlı bir yazılımdır. Sunumları tasarlarken 2 boyutlu ve 3 boyutlu resimlerden, simgelerden, özel efektlerden, canlandırmalardan ve çizim nesnelerinden faydalanabilirsiniz.
Sunumlarınızı hazırlarken, sunum yapacağınız kesimin ihtiyaçlarına göre çok farklı görünüm seçeneklerinden faydalanmak da mümkündür: Çizim, Taslak, Slayt, Notlar vb ..
OpenOffice.org Impress, sunumunuzu kolayca tasarlamak için çizim ve diyagram araçları içerir. Bu sayede birkaç dakika içinde kolayca önceden kurguladığınız çizimleri ekrana aktarabilirsiniz.
Impress yardımıyla sunumlarınızı Microsoft Powerpoint biçiminde kaydedebilir, bu dosyalarınızı Powerpoint bulunan makinelere taşıyıp sunumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz, yeni XML tabanlı OpenDocument açık standardını seçerek hep özgür kalırsınız.
OpenOffice.org Impress yardımıyla tek tıklama ile oluşturduğunuz slaytları Flash biçimine getirip Internetten yayınlamak da mümkündür. Bu özellik OpenOffice.org ile birlikte gelir ve herhangi bir üçüncü parti yazılım satın almayı gerektirmez.
Math (Formül düzenleyici)
Math, matematiksel denklemlerle çalışanlar için tasarlanmış bir yazılımdır. İster Writer belgeleri içinde kullanılabilen formüller üretebilir, isterseniz ürettiğiniz formülleri diğer OpenOffice.org yazılımlarıyla birlikte (Calc, Impress vb) kullanabilirsiniz.
Bir formülü Math yardımıyla birkaç şekilde girebilirsiniz.
• Denklem düzenleyici içinde formülü tanımlayarak
• Denklem editörü üzerine sağ tıklayıp içerik menüsünden karşılık gelen sembolü seçerek
• Seçim araç çubuğundan (Selection toolbox) uygun bir sembolü seçerek
Not: Microsoft’un bazı konularda neredeyse tekel olması biz son kullanıcılar için son derece kötü bir şey. Çeşit azlığı rekabeti ortadan kaldırırken seçim şansımızı da azaltıyor. Bu konuda çok cesur bir adımla ortaya konan OpenOffice.org projesi bence çok takdir edilmesi gereken bir proje. Dünya üzerinde korsana bu kadar ilgi gösterilene kadar ücretsiz olarak dağıtılan bu yazılıma yönelsek, belki beğenimizi kendimizce bağışlarla göstersek ortaya yakın zamanda Microsoft’un Office yazılımından çok daha iyi bir sonuç neden çıkmasın? Lafın kısası, yasal olmayan korsan kopya kullanana kadar bu tür ücretsiz yazılımlara yönelin, pişman olmayacaksınız!
Not 1: Windows 98 ve ME'de kullanabilmek için Unicode DLL dosyasının indirilmesi gereklidir.
innDir'mek için tıklayın
Not 2: Eğer bilgisayarınızda Java kurulu ise bu sürümü innDir'iniz. Aksi halde burayı tıklayarak programın Java'lı sürümünü innDir'ebilirsiniz.
Program Download
Alıntıdır...
0 yorum:
Yorum Gönder