Blu-Ray Disk olarak da bilinen “Blu-ray”, aralarında Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK and Thomson gibi dünyanın önde gelen tüketici elektroniği, kişisel bilgisayar ve medya üreticilerinin de bulunduğu bir grup olan Blu-ray Disk Birliği (Blu-ray Disc Association - BDA) tarafından ortaklaşa olarak geliştirilen yeni nesil optik disk formatıdır.Bu yeni nesil disk formatı yüksek çözünürlüklü videoların (HD) saklanması, kaydı ve oynatılmasına imkan sağlarken, aynı zamanda da çok büyük miktarlarda verinin de depolanmasını da mümkün kılıyor. Tek tabakalı blu-ray diskler 25 GB’lık kapasitesiyle... |
Blu-Ray Disk olarak da bilinen “Blu-ray”, aralarında Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK and Thomson gibi dünyanın önde gelen tüketici elektroniği, kişisel bilgisayar ve medya üreticilerinin de bulunduğu bir grup olan Blu-ray Disk Birliği (Blu-ray Disc Association - BDA) tarafından ortaklaşa olarak geliştirilen yeni nesil optik disk formatıdır.Bu yeni nesil disk formatı yüksek çözünürlüklü videoların (HD) saklanması, kaydı ve oynatılmasına imkan sağlarken, aynı zamanda da çok büyük miktarlarda verinin de depolanmasını da mümkün kılıyor. Tek tabakalı blu-ray diskler 25 GB’lık kapasitesiyle geleneksel DVD’lerden 5 kat daha fazla veri depolayabilirken, bu kapasite çift tabakalı disklerde 50 GB’a ulaşmaktadır.Bu ekstra kapasite gelişmiş video ve ses “codec”leri ile blu-ray kullanıcılarına şimdiye kadar benzeri görülmemiş HD deneyimi sunmaktadır.
DVD, DVD±R, DVD±RW ve DVD-RAM gibi hali hazırda kullanılmakta olan optik disk teknolojileri veri yazmak ve okumak için kırmızı lazer kullanmakta iken bu yeni formatta Blu-ray ismine ilham kaynağı da olan mavi-mor (blue-violet) lazer kullanılmaktadır. Değişik tiplerde lazer kullanılmasına rağmen Blu-ray ürünleri BD/DVD/CD uyumlu bir optik okuyucu ünitesinin (optical pickup unit) kullanımıyla CD ve DVD’ler için de kolaylıkla uyumlu hale getirilebilecektir. Mavi-mor lazer kullanımının bir faydası da lazerin daha büyük bir hassasiyetle odaklanmasını sağlayan; kırmızı lazerlerde kullanılan 605 nm’lik dalga boyundan daha kısa 405nm’lik dalga boyunun kullanılmasıdır. Bu şekilde veriler daha sıkı olarak kaydedilmekte ve daha az bir alanda depolanabilmektedir. Bu sayede aynı büyüklüğe sahip bir CD/DVD’ye göre daha fazla verinin sığdırılması mümkün hale gelmektedir. Bununla beraber sayısal aralığın 0.85 olarak değiştirilmesi Blu-ray disklerin 25 GB /50 GB’lık bir alana sahip olmasını sağlamaktadır.
Blu-ray şu anda dünyanın önde gelen tüketici elektroniği, bilgisayar, kayıt araçları, video oyunları ve müzik şirketlerinin de ararlında bulunduğu 180’i aşkın firma tarafından desteklenmektedir. Blu-ray bugün kullanılan DVD’nin halefi olma özelliği ile de belli başlı büyük film stüdyolarının da dikkatini çekmiş ve arkasındaki desteği geniletmiştir. Gerçekten de 8 büyük film şirketinden 7’si (Disney, Fox, Warner, Paramount, Sony, Lionsgate and MGM) Blu-ray’i desteklemekte; bunlardan 5’i ise (Disney, Fox, Sony, Lionsgate and MGM) çıkardıkları filmleri yalnızca Blu-ray biçiminde piyasaya sürmektedirler. Birçok film şirketi de yeni filmleri Blu-ray formatında piyasaya süreceğini bildirmişlerdir.
Blu-ray teknoloji önümüzdeki dönemde eskiyen CD ve DVD teknolojisinin yerini almaya aday görünmektedir. Türkiye piyasasına da girmiş olan Blu-ray şu anda nispeten biraz pahalı bir teknoloji olmasına rağmen hızlı gelişimi ve sunduğu teknolojik yenilik ve avantajlar piyasada gelecek vadetmektedir. Ayrıca bu hızlı gelişimin ardından fiyatta da aşağı doğru bir hareket beklenebilir.
Alıntıdır...
0 yorum:
Yorum Gönder