Soldan sağa VGA, S-Video (mavi daire) ve DVI çıkışları
S-Video çıkışı ekran kartı dışında DVD oynatıcınızda da görebilirsiniz. Dikkatli gözler, DVD oynatıcıdaki S-Video çıkışının, televizyondaki S-Video girişinin, ya da köşedeki elektronikçiden aldığınız S-Video kablosunun uçlarının dört pinli olduğunu farkedecektir. S-Video standardında normalde parlaklık (aydınlanma) ve renkler için dört pin yeterlidir, ancak ekran kartları yine de 7 pinlik bir bağlantı noktası içerir ve aynı çıkıştaki ek pinlerden (birinden) kompozit çıkış da verir.
Standart S-Video kablosu
Standart S-Video kablosu bir tür Mini-DIN kablodur. 4 pinlik standart S-Video kablo ucu, ekran kartında gördüğünüz 7 pinlik çıkışa oturur ama 7 pinlik uç, dört pinlik çıkışa oturmaz. Bu arabirimi kullanarak bilgisayarla en sık yapılan şey, TV-Out olarak adlandırılan, görüntüyü televizyona aktarma işidir.
S-Video analog bir iletim standardıdır. Yine analog bir sinyal olan kompozitten farkı, görüntüyü bir yerine iki kanaldan taşımasıdır. Bir kanaldan aydınlık verisi iletilirken, diğer kanaldan renk verisi iletilir, buna uygun olarak da gördüğünüz dört pinden ikisi bu sözettiğimiz veri tiplerini iletir, diğer ikisi de bu pinlerin toprak bağlantılarıdır. Kompozitte ise görüntü verisinin tamamı tek kanaldan iletilir. Her iki arabirim de sadece görüntü iletir; sesi bunlar üzerinden aktaramazsınız.
Görüntü kalitesiyle ilgili bir sıralama yapacak olursak, bugün en yüksek kaliteli çıkışın DVI, HDMI gibi dijital arabirimlerle sağlandığını söyleyebiliriz. Bunun hemen arkasından, ana renk bilgilerinin ayrı ayrı iletildiği “komponent” çıkışlar gelir. Standart VGA çıkışı böyle bir tür sinyal sağlar. Eğer görüntü kaynağınız veya televizyonunuz bu arabirimleri sağlamıyorsa, S-Video’yu tercih etmelisiniz. Zorunlu kalmadıkça kompozit çıkış kullanmayın.
Son olarak, analog bir sinyal olduğundan S-Video da tabii HDCP desteklemiyor.
Alıntıdır...
0 yorum:
Yorum Gönder