20 Ocak 2008 Pazar

DNS hatalarına son

İnternet bağlantınız çok yavaşsa, web sayfaları bazen açılmıyorsa ve DNS hatasını bildiren mesajlar alıyorsanız Windows DNS önbelleğini optimize edebilirsiniz.
internet adreslerinin ardında IP adresi olarak adlandırılan sayı kombinasyonu bulunur. Söz konusu metin, adresi kullandığınız zaman bilgisayarınız internetteki bir DNS sunucusuna bağlanarak ilk olarak ilişkili IP adresini sorgular. Windows, aldığı cevabı, ileride bu internet adresine daha hızlı ulaşabilmek için kendi DNS önbelleğinde saklar. Bu bellek normalde boyutlandırılmamıştır ve elde ettiği verileri sadece kısa bir süre için tutar. Bir DNS sunucusu aşırı yüklendiğinde veya çöktüğünde sorgulara cevap veremeyebilir veya sizin DNS hatası olarak aldığınız hata mesajını geri döndürebilir. Bunun sonucunda, sorguladığınız web sayfası çok yavaş açılabilir veya hiç yüklenemeyebilir. DNS önbelleğinin büyütülmesi çalışmanızı hızlandırabilir, ancak önemli bir de dezavantajı var. Önbellek çözümlenemeyen sorguları da standart olarak kaydettiği için DNS sunucusunun çökmesinden uzun bir süre sonra bile aradığınız web sayfalarına ulaşamayabilirsiniz. Ancak bu durumu da Kayıt Defteri'nde uygun değişiklikleri yaparak değiştirebilirsiniz.

DNS önbelleğinin Kayıt Defteri'nden büyütülmesi

DNS önbelleğini büyütmek için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni (Başlat / Çalıştır / "regedit") açın ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Dnscache\ Parameters" anahtarını etkinleştirin. Şayet aşağıda bahsedeceğimiz kayıtlar sizde bulunmuyorsa Düzen / Yeni / DWORD Değeri komutunu kullanarak oluşturabilirsiniz.

Şimdi buradaki "CashHashTableBucketSize" öğesine çift tıklayın ve değerini "10" olarak değiştirip Tamam'a basın. Ardından bu işlemi, DNS önbellek çözümleme hizmeti için kullanılan Hash tablosunun satır sayısını belirten "CashHashTableSize" için de uygulayın. Ancak bu sefer taban olarak ondalık seçin ve "384" değerini girin. Önbellek içerisindeki kayıtların geçerlilik sürelerini saniye cinsinden tutan "MaxCacheEntryTtlLimit" kaydının değerini de ondalık tabanında "172800" olarak değiştirin. Bu sayede adresler iki gün süresince saklanacak. Ardından "MaxSOACache- EntryTtlLimit" öğesinin değerini, ondalık tabanda "300" olarak oluşturun. Bu, dinamik güncellemeler için önemli olan geçerlilik süresini oluşturur ve güncel verilerin kullanılabilir kalmasını sağlar.

Hatalı adreslerin saklanmasının önlenmesi

Son olarak hatalı DNS ismi çözümlemelerinin saklanmasını engellemeniz gerekiyor. Bunun için "NegativeCacheTime", "NegativeSOACacheTime", "NetFailureErrorPopupLimit" ve "NetFailureCacheTime" kayıtlarını kullanabilirsiniz. Tüm kayıtları devre dışı bırakmak için hepsinin değerini "0" olarak değiştirin. Eğer "NegativeCacheTime" öğesinin değerini "300" standart değerini ayarlayacak olursanız DNS sunucularda meydana gelen çok kısa süreli hatalarda bile web sayfasına 5 dakika boyunca ulaşamazsınız. Önbellek, bu süre boyunca ismin yeniden çözümlenmesini engeller.

Alıntıdır....

0 yorum: